Romís

 

 

L’exposició “Romís”, dones en llengua romaní,  neix quan els germans Léonard, Álex i Santi decideixen homenatjar la dona gitana a través d’una selecció de fotografies del  seu pare.

En el projecte personal de Jacques Léonard de documentar tots els aspectes de la cultura gitana les dones  adquireixen un especial protagonisme i les imatges reflecteixen la profunda admiració que els professava.

El fet d’haver entrat a formar part de la comunitat gitana gràcies al casament amb Rosario Amaya li va permetre establir complicitats amb les retratades i moure’s i deambular amb la seva càmera per la seves privacitat i intimitat creant imatges que destil·len sinceritat i naturalitat.

Jacques Léonard va enaltir la bellesa, l‘experiència, la saviesa i la vida quotidiana  de la dona gitana dotant-la de la dignitat i respecte que es mereix.

Nadie como Jacques fotografió la vida y la forma de sentir de una época, donde la importancia de la mujer era vital para el funcionamiento de la propia comunidad Gitana. Sin ellas no hubiese sido posible el milagro de la vida.

Es todo un honor poder dedicar estas palabras para alguien a quien admiro en sumo grado, y que es tan importante para mí. Ya que a través de su legado he aprendido a amar, más si cabe, a mi pueblo. Y a respetar a la mujer como parte primordial de nuestra idiosincrasia y formas de ver la vida. Ellas son las reinas errantes del firmamento. Las madres leonas y protectoras de sus cuevas.

Antonio Canales

Producció i comissariat: Arxiu Família Jacques Leónard

Fitxa tècnica

 72 fotografies digitals amb paspartú i emmarcades

  • 70 de 40,50 x 50,50 cm
  • 1 de  70 x 70 cm
  • 1 de  84 x 84 cm

Peus de foto i text introductori en format digital.

Somorrostro. Barcelona, ca. 1960

Rosario i Josefa Amaya. Montjuïc. Barcelona, ca. 1950

La Fona. Passatge de la  Vinyeta. Barcelona,  ca. 1960

La Estruje. Montjuïc. Barcelona, ca. 1960